Cuma, Eylül 20

Elon Musk 56 milyar dolarlık ödeme paketi konusunda hissedarların desteğini kazandı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Tesla hissedarları, şirket CEO’su Elon Musk’a 56 milyar dolara varan rekor ödemeyi ve şirketin genel merkezinin Teksas eyaletine taşınmasını onayladı.

REKLAM

Tesla hissedarları, Ocak ayında Delaware’li bir hakim tarafından iptal edilen Elon Musk’un 55,8 milyar dolarlık (52 milyar Euro) maaş paketinin eski durumuna getirilmesi yönünde oy kullandı. Perşembe günü yüzde 2,9’luk artışa rağmen paket planının değeri, Tesla hisselerinin bu yılki yüzde 26’lık düşüşü nedeniyle 48,4 milyar dolara düştü. Tesla yatırımcıları ayrıca şirketin genel merkezinin Delaware’den Teksas’a taşınması yönünde oy kullandı. Elon Musk’un eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X’te paylaştığı gönderiye göre, her iki karar da “geniş bir farkla onaylandı”.

2018’de başlatılan büyük tazminat planı, Elon’un Tesla’daki liderliğine olan güvenin altını çizerek, seçenekleri kullanması durumunda Musk’un şirketin yaklaşık %21’ine sahip olmasını sağlayacak. Ancak oylamanın sonucu Musk’un tazminat alacağını garanti etmiyor çünkü bu sadece mahkemenin kararını bozmasına yardımcı olacak kamuya açık bir teşvik görevi görüyor.

Elon Musk, aralarında Tesla, SpaceX, xAI, X Corp, Neuralink ve OpenAI’nin de bulunduğu altı şirketi yönetiyor. Musk, eğer %25 hisseye sahip olmazsa şirket dışında yapay zeka ürünleri geliştirmekle tehdit etti. Hissedarlar ayrıca ödeme paketinin reddedilmesi halinde onun şirketten ayrılacağından da korkuyor.

Elon Musk’un 2018 ödeme planı

2018 yılında Tesla’nın yönetim kurulu, Musk’un performansa dayalı bir ücret paketi olan ücret planını onayladı. Özetle, Musk’a herhangi bir maaş veya nakit ikramiye garantisi verilmeyecek, bunun yerine 10 yıllık bir süre boyunca 20,3 milyon Tesla hissesi veya şirketin o dönemde ödenmemiş hisselerinin yaklaşık %12’sini satın alma seçeneği verilecek. Seçenekler, her biri Tesla’nın kapitalizasyonunun 100 milyar dolardan başlayıp 50 milyar dolarlık artışlarla 650 milyar dolara yükselmesi, gelirin 175 milyar dolara çıkarılması ve brüt kârın 14 milyar dolar olarak belirlenmesi gibi operasyonel eylemlere dayalı olarak 12 dilime ayrıldı. Plan, tüm performans hedeflerinin karşılanması halinde Musk’a 56 milyar dolar değerinde hisse senedi opsiyonu sağlıyor.

Ocak ayında bir Delaware mahkemesi, hissedarların ilk onay sürecinde tam olarak bilgilendirilmediğini söyleyerek pakete karşı karar verdi. Pay sahipleri ödeme planını onaylamış olsa bile bu durum mahkemenin kararını bozacağını garanti etmez. Ancak Tesla’nın Teksas’a taşınması, şirketin ödeme planı konusunda Delaware mahkemesinin yargı yetkisinden kurtulmasına olanak tanıyacak.

Musk’un insansı robotlara olan tutkusu

Perşembe günü yapılan 2024 yıllık hissedarlar toplantısında Musk, şirketin Optimus insansı robotlarının Tesla’nın piyasa değerini 25 trilyon dolara kadar artırabileceğini söyledi. Ancak bir takvim sunmadı. Tesla’nın piyasa değeri Perşembe kapanışı itibarıyla 579 milyar dolardı. Bu noktada elektrikli araç (EV) üreticisinin piyasa değerinin Ekim 2021’de bir kez daha 1 trilyon doları aştığını belirtmekte fayda var.

Tesla, Optimus Robotların çamaşır katlama gibi ev işlerini yapma yeteneğini tanıttı. Musk, insansı robotların eninde sonunda yemek pişirebileceğine ve hatta çocuklara ders verebileceğine inandığını söylüyor. Tesla’nın sınırlı Optimus üretimine başlayacağını belirterek, 2025 yılına kadar Tesla’da 1.000’den fazla, belki de birkaç bin robotun bulunacağını öngörüyor.

Bu arada Cybertruck, Supercharge ağı ve sürücüsüz arabalar elektrikli araç üreticisi için bu yılın öne çıkanları arasında yer alıyor. Elon Musk, Cybertrucks’ın haftalık üretiminin 1.300 adede rekor seviyeye ulaştığını söyledi.

Tesla sektörün altında performans sergiliyor

Tesla hisseleri yılbaşından bugüne yüzde 26 düşüşle “Muhteşem Yedi” olarak adlandırılan dev teknoloji hisselerinin ve 2024’te şu ana kadar yüzde 14 artış gösteren S&P 500 endeksinin çok gerisinde kaldı.

Tesla, hayal kırıklığı yaratan ilk çeyrek teslimat sayısını geçen yıla göre %8,5 düşüşle 368.810 adet olarak bildirdi. Tesla, geçen yılın aynı çeyreğine göre %9 düşüşle 21,3 milyar dolar gelir bildirdi. Musk’un şirketin uygun fiyatlı elektrikli araç modellerinin seri üretimini hızlandırmayı hedeflediğini açıklaması Tesla hisselerinin aynı gün yüzde 12 artmasına neden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber