az ylarının gelmesi ve sıcaklıkların artmasıyla klima kullanımı çoğaldı. Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ufuk Ertural da, abonea klima kullanımında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili uyarılarda bulundu.
SÜREKLİ ETKİSİ ALTINDAYIZ”
Klimanın yanlış kullanımında zararlı etkilerinden kaçılamayacağını dile getiren Dr. Ufuk Ertural, “Malum yaz geldi ve havalar çok sıcak. Aile olarak, biz, iklimlerimiz ve büyüklerimiz sıcaktan çok bunalıyoruz. Konforumuzu artırmak için de klimaları kullanmaya başladık. Arabamızda olsun, evimizde olsun, iş yerlerimizde olsun, AVM’lerde olsun klimaların sürekli etkisi altındayız. Ama bu konforumuzu sağlayan klimalar, kabusumuz olmasın.
ZATÜRREYE SEBEP OLUYOR
Yanlış kullanımın zararlı etkilerinin kaçınılmaz olduğu bir gerçek. Klima kaynaklı, viral, alt solunum yolları hastalıkları, kas ağrıları, kas tutulmaları, yüz felci ve klimaya bağlı olarak üreyen bakterilerin bize bulaşarak, zatürreye sebep olması bizi özellikleri etmenlerdir.
BU GRUPTAKİLER ÖZELLİKLEDİKKAT ETMELİ
Özellikle çocuklar, bebekler, yaşlılar, bağışıklığı düşük kişilerde üst solunum yolu ve alt solunum yolu ile ilgili klima kullanımında çok dikkat edilmesi gerekenler. Bu hastalar risk altındadır. Klimaların doğrudan kişinin üzerine üflemesi sonucu kas ağrıları, yüz eğrelti otları, sinirleri etkilemesi nedeniyle kaybı oluşabiliyor. Bu da bizde yüz uyuşukluklara neden olabilir. Klimaların yaydığı tozlar ve soğuk havayı değiştirirse kişinin alerjisinde varsa sıkıntımızı arttırır, bizi kötü durumlara düşürebilir. Astım krizlerine, krizlere neden olabilir” şeklinde konuştu.
HER YIL DÜZENLİ OLARAK BAKIM YAPILMALI
Klimaların her yıl düzenli olarak bakımlarının yapılıp yapılmadığını çizen Ertural, “Alerjik bünyesi olan kişinin ısı değişikliklerinden ve hızlı hava sirkülasyonundan ke ndilerini korumaları gerekir. Klimaların zarar görme riski konusunda endişelenmenize gerek olmadığı sürece dikkatli olmanız gerekir. Bu hastalıktan korunmanın yolu da klimaların her yıl bakımlarının yaptırılması gerekiyor.
ISI KONTROL EDİLMELİ
Binayı kontrol ettikten hemen sonra, 22-24 saat sonra iklim kontrolünü doğrudan kontrol edin. Hava sirkülasyonunun direkt olarak yüzümüze çarpmamasına özen göstermeliyiz. Mümkünse oda serin geçtikten sonra döngümüze girmemiz mümkündür. Lejyoner hastalığı insandan bulaşmaz ama bu havalandırma sistemleri doğrudan kaynaktır. Bu hastalığı kolaylaştıranlardan biri de sigaradır. Sigaranın özellikle kapalı alanlarda içilmemesini sağlar” dedi. (İHA)