Perşembe, Ocak 2

Sıcak havalarda sıvı kaybına dikkat edin: Bu bilgi hayat kurtarır – SAĞLIK

İstinye Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Alerji ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr., dehidrasyondan korunmak ve sağlıklı bir yaz geçirmek için doğru beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Dr. Mahir İğde, “Dehidrasyon vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirmesini zorlaştırıyor ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. “Dehidrasyon riskinden korunmak için bol sıvı tüketmeniz ve su içeriği yüksek meyve ve sebzeleri tüketmeniz gerekiyor” dedi. Yaz aylarında artan sıcaklıklar da dehidrasyon riskini artırır. Vücudun yeterince su alamamasından dolayı ortaya çıkan ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen dehidrasyon; Bu durum özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişiler için büyük risk oluşturuyor. İstinye Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Mahir İğde, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte dehidrasyon riskinin de arttığını söyledi. Vücudun yeterince su alamamasından dolayı dehidrasyonun meydana geldiğini ve birçok sağlık sorununa yol açabileceğini vurgulayan Prof. “Bu nedenle sıvı tüketimine dikkat etmek ve sıcak havalarda bazı önlemler almak büyük önem taşıyor.” “DEHİDRASYON, BAYMA VE ISI ÇARPMASI GİBİ DURUMLARA NEDEN OLABİLİR”Sıcak havanın vücut sıcaklığının artmasına ve terleme yoluyla sıvı kaybının artmasına neden olabileceğini belirten Prof. Dr. İğde, şöyle konuştu: “Bu durum aynı zamanda dehidrasyon riskini de artırıyor. Sıcak hava aynı zamanda cilt yanıklarına ve güneş çarpmasına da neden olabilir. Ayrıca aşırı sıcak hava kalp atış hızınızı artırabilir ve kan basıncınızın düşmesine neden olabilir, bu da bayılma ve sıcak bitkinliğine neden olabilir. “Özellikle akciğerlerde olumsuz ve baskılayıcı etki yaratarak KOAH, astım ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıkları olanlarda ölüm riskini önemli ölçüde artırıyor” dedi. Profesör. Dehidrasyon belirtilerinin aşırı susama, ağız kuruluğu, koyu renkli idrar, yorgunluk, baş dönmesi ve idrar çıkışında azalma olduğunu söyleyen Dr. İğde, şöyle konuştu: “Ağır vakalarda kalp çarpıntısı ve bilinç bulanıklığı gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Dehidrasyon böbrek taşlarına, idrar yolu enfeksiyonlarına, böbrek yetmezliğine, elektrolit dengesizliklerine, ısı bitkinliğine ve hatta yaşamı tehdit eden şoka yol açabilir. Suyun yanı sıra su içeriği yüksek meyve ve sebzelerin yanı sıra süt, ayran, bitki çayları ve doğal meyve suları da sıvı alımına katkı sağlar. Bu nedenle özellikle sıcak yaz günlerinde su açısından zengin besinlerin tüketimine dikkat etmek gerekiyor.” Profesör. Dr. Mahir İğde, sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususları şöyle sıraladı:

  • Hafif, pamuklu ve açık renkli giysiler tercih edilir. Güneşten korunmak için şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
  • Güneşin en yoğun olduğu saatlerde (10:00-16:00) dışarıda olmaktan kaçınılması ve gölge alanlarda kalınması tavsiye edilir.
  • Uzun süreli güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalı ve güneş koruyucu kullanılmalıdır.
  • Gün boyu bol su içmeli ve sudan zengin besinler tüketmelisiniz.
  • Sıcak havalarda ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı, spor için serin saatler tercih edilmelidir.

“BASİT AMA ETKİLİ MÜDAHALELERLE DAHA SAĞLIKLI SICAK GÜNLER GEÇİRMEK MÜMKÜN”Profesör. Sıcakların olumsuz etkilerinden korunmak ve sağlıklı bir yaz geçirmek için yukarıdaki önlemleri almanın önemli olduğunu söyledi. İğde, “Özellikle risk grubundaki kişilerin sıcak havalarda daha fazla dikkat etmesi ve sıvı tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. “Bu basit ama etkili önlemler sayesinde sıcak yaz günlerini daha sağlıklı ve rahat geçirebileceksiniz” dedi Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: