Pazartesi, Aralık 23

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan maymun çiçeğine ilişkin açıklama: “Ülkemizde hastalığın tanısı mevcut değil…”

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu şahit olduğu canlı yayında maymun çiçeği hastalığı hakkında flaş açıklamalarda bulundu. Dünyanın ve Türkiye’nin gündemini meşgul eden maymun çiçeği vakalarına ilişkin konuşan Bakan Memişoğlu, “Türkiye’ye gelecek mi? Riskli bir şey görüyor musunuz? Türkiye’ye maymun çiçeği vakası gelirse ne yapacağız?” gibi soruların yanıtlarını verdi.

İşte Bakan Memişoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar:

“Aslında bu tür salgınlar dünyanın bir gerçeğidir ve zaman zaman meydana gelebilir. 1800’lerde de vardı, 1900’lerde de vardı, bugün de var, bildiğiniz gibi dünyanın en büyüklerinden biri. 2019 yılının sonundan bu yana meydana geldi. Özellikle Kovid-19’dan sonra tabi ki bu tür salgınlar endemik ya da pandemik olmasa da insanlar tedirgin oluyor.

Elbette bu virüs Kovid gibi bir virüs değil, şunu bilmelerini istiyorum. Bu bir RNA virüsü değil, bir DNA virüsüdür. Bu ne anlama geliyor? Yani bu farklı bir virüs türüdür. Bilim insanları bunun daha agresif bir şekilde ilerleyeceğini düşünmüyor. O ilk. İkincisi, o bölgeyi yani Kongo’yu 20 yıldır etkileyen bir hastalık. Yeni bir hastalık değil.

Özellikle 2022 yılının son temmuz ayında bu hastalık Kongo’nun bu bölgesel bölgesinde yaygınlaşmaya başladı. Esas olarak uzun süreli temas, uzun süre birlikte yakınlık veya cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir hastalık türüdür. Ve temas yoluyla bulaşır. Kovid gibi solunum yoluyla bulaşmıyor. Temas yoluyla bulaştığı için yaygınlığı genellikle lokal olarak kalır. Temmuz 2022’de aslında Dünya Sağlık Örgütü bugün olduğu gibi acil durumu tespit edip ilan ediyor. Ve 2022’den Mayıs 2023’e kadar bu acil durum ilanı devam ediyor.

O zamanlar Avrupa’da ve ülkemizde az sayıda vaka kaydedilmişti. Ancak bunu bir salgın olarak düşünmemeliyiz. Endemik bir hastalıktır. Endemik dediğimiz şey bölgeseldir. hastalık. Elbette zaman zaman dünyanın diğer merkezlerinde de görülebiliyor.

“2024’TE TÜRKİYE’DE GÖRÜLMEDİ”

Şimdi bu hastalık 2024 yılında aynı bölgede farklı bir versiyonla geri dönüyor. Bu hastalık normalde o bölgede bulunan bir hastalık türüdür. Hepsi aslında aynı virüs. Ancak virüsler kendilerini değiştiren canlı organizmalardır. Tıpkı Kovid’de gördüğümüz gibi başka bir versiyon başka bir tipolojiye dönüşüyor. Çünkü bağışıklık sistemi tarafından kendilerine karşı önyargılı olunabilir ve hastalığa neden olacak şekilde değişebilirler. Ya da tam tersi hiçbir hastalık yaratmamaya başlayabilirler.

Dolayısıyla bu farklı türün 2024 yılında yakın temasla bulaşan bir hastalık olacağı söyleniyor ve uzun süre sürmesi bekleniyor. Bilim insanlarıyla oturup konuştuğumuzda 2024 yılında Türkiye’de bu görülmedi. Yani hem bilim adamlarımız hem de altyapımız bu son maymun çiçeği hastalığını hiçbir ülkemizde henüz teşhis edemedi.

Bunu özellikle söylemek istiyorum çünkü bazen insanlar inanmak istedikleri bazı şeyleri duyurmaya çalışırlar ama henüz elimizde yoktur, umarım yoktur.

“Tüm planlarımızı ve hazırlıklarımızı yaptık”

Bu acil durumun ardından bilim kurulumuz oluşturduk ve bilim kuruluyla birlikte bu hastalığın ülkemize gelmesi halinde ne gibi önlemler alınması gerektiğini kendimize sorduk. Gelmeden önce ne gibi önlemler alacağız? Gelirse ne yapacağız? Bunlarla ilgili tüm planlarımızı ve hazırlıklarımızı yaptık. Bu bilimsel komite aslında bu olguyla mücadele için bir rehberdir. Hastalıkla mücadele rehberi. Aslında Dünya Sağlık Örgütü de duyurusunda bunu söylüyor. Hazırlıklı olun ancak hastalığın genel olarak Afrika’da lokalize kalması nedeniyle yayılıp yayılmayacağı belli değil.

Elbette başka yerlerde de ara sıra ortaya çıkacak ama bilim adamlarının söylediklerine göre endemik dediğimiz bir salgın olması muhtemel ve herkes bunun Kovid gibi olmayacağını söylüyor çünkü Kovid, dünya çapında yaygınlaşan bir hastalık. temas yoluyla değil tamamen nefes yoluyla bulaştığı için çok hızlı bulaşabilir ve geniş alana yayılabilir mi?

RNA virüsü de daha agresif bir virüs türüdür. Ancak aynı zamanda dünyadaki tüm bilim insanları bu hastalıkla ilgili olarak COVİD gibi bir salgın beklemiyorlar. Salgın olacağını düşünmüyorlar. Elbette sağlıkta iki artı iki asla dört etmez. Bu yüzden net olarak söylemek mümkün değil. Toplumun da bunu bilmesi gerekiyor. Çünkü o virüsün yapısı bir anda değişip başka bir virüse dönüşebiliyor. Veya başka bir virüs salgına neden olabilir. Ama mesele şu ki, biz sağlık sistemi olarak buna hazırız. Biz hazırlıklıyız. Aynı zamanda tüm kontrollerimizi ve önlemlerimizi almaya başladık.

AŞI VAR MI?

Aşı var deniyor, yüzde 85, yüzde 85-90 koruyor. Ancak şu an için son versiyona dair net bir bilgi yok.

VATANDAŞLARIN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?

Hayır, şu anda herhangi bir önlem yok. Panik yapma. Bunlar panik ve korkuyla halledilecek işler değil, tedbir ve planlamayla halledilmesi gereken işler. Bunlardan biri ortaya çıktı diye Türkiye’de kıyamet kopacak bir durumda değiliz. Nasıl izole ederiz, nasıl önleriz, nasıl izole ederiz?

Bunun için tüm hazırlıklarımız var. Ancak şu anda ülkemizde virüsün son versiyonuna bağlı herhangi bir hastalık tanısı bulunmuyor. Her şeyden önce onun bilmesini istiyorum.”

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: