Osmanlı dönemine ait el yazmaları üzerinde akademik çalışmalar yürüten, aynı zamanda 10 yıldır müzayedelerden ve ikinci el kitapçılardan yüzlerce el yazması ve obje toplayan Munzur Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. İlyas Kayaokay, “orta kuşak” olarak adlandırılan dönemin en önemli yazarlarından Recep Vahyi'nin 117 yıl önce kendi el yazısıyla yazdığı “Defter-i Tesvidat” ve “İhtisasat” isimli kayıp kitaplarını müzayedede satın aldı. bunların ikinci nüshaları mevcut değildir. Kayaokay, eserleri satın almak için kredi çekmek zorunda kaldığını söyledi.
BİRÇOK ŞAİRİN YETİŞMESİNE YARDIMCI OLDU
Konuyla ilgili açıklama yapan Kayaokay, şunları söyledi: “Türk edebiyatında Tanzimat döneminin ikinci nesli ile Servet-i Fünun arasında yenilik aktarma görevini üstlenen, 'ara nesil' denilen bir nesil var. Bu grubun başarılı yazarı Recep Vahyi'dir. Birçok şairin Recep'in onun eğitimine vesile olduğu, Tevfik Fikret'i etkilediği ve onunla yazışmalar yaptığı ve en önemlisi bilinmektedir. Edebiyatımızda ilk Rusça çevirileri yapmıştır. Vahyi ile ilgili ilk bilgilere İbnü'l-Emin Mahmud Kemal İnal'ın “Son Yüzyıl Türk Şairleri” adlı kitabının 4. cildinde ve Cafer Gariper'in 19. yüzyılda hazırladığı doktora tezinde rastlamak mümkündür. 1997. Aslen Giritli olan Recep Vahyi, 1867-1923 yılları arasında yaşamış, kurmay yüzbaşı, binbaşı ve teğmen rütbelerine yükselmiş, çok sayıda madalyası var, Evet 1914'te emekli oldu. Tefsir yazabilecek kadar dürüst, zeki ve duyarlı olduğu, hiç evlenmediği ve iki kız kardeşi olduğu söyleniyor. Evde yalnız başına öldü. “Muhtemelen yayınlanmamış eserleri ve tüm eşyaları kız kardeşlerine veriliyor ve sonra hepsi ortadan kayboluyor” dedi.
“BİR KOMİSYONUN OLUŞTURULMASI VE BU ÇALIŞMALARIN TAKİP EDİLMESİ GEREKİYOR”
İbnü'l-Emin'den çok sayıda eserinin bulunduğunu ve bunların yayımlanmadığını bildiklerini belirten Kayaokay, şöyle konuştu: “Şiirlerinden bir kısmı basıldı. Basılmayan ve kaybolan önemli iki eseri ise yayımlandı. Bizden açık artırmayla basıldı ve 1907 tarihli 125 sayfalık defter alarak satın alabildim.” -i Tesvidat ve 1909 tarihli İhtisasat adlı 183 sayfalık eserleri müellif yani Recep'in kendisi tarafından yazılmıştır. Bu eserler taslak halinde olup bizzat Vahyi tarafından yazılmış olup, düzeltmeleri, kaşesi ve imzası bulunmaktadır. 117 yıldır kayıp olan bu eserler yok olmaktan ve belki de yurtdışına kaçırılmaktan kurtarıldı; mektuplar, Fransızca ve Rusça tercümeler ve tebrik mektuplarından oluşan bu iki eserimizi gelecekte koleksiyon olarak yayınlayacağımız haberi . 10 yıl boyunca müzayedelerden ve ikinci el kitapçılardan, bir devlet memurunun maaşıyla, bazen de kredi yoluyla yüzlerce değerli el yazması topladım. Bir dereceye kadar gücümüz var ve bu tür kültür hazinelerinin satılıp kaybolduğuna defalarca şahit oldum. Elbette devletimiz her şeyi takip edemiyor. Sözlerini şöyle tamamladı: “Devlet yetkililerimize bu tür çalışmaları takip edecek bir komisyon kurmalarını tavsiye ediyorum.”
(İHA)