Salı, Ekim 22

Dinozorları yok eden asteroit tek değildi

Araştırmaya göre, aynı sıralarda Batı Afrika kıyılarına düşen daha küçük ikinci bir gök cismi, büyük bir krater oluşturdu.

Bilim adamlarının tahminlerine göre bu çarpışma Atlantik Okyanusu’nda en az 800 metre yükseklikte bir tsunamiye neden oldu.

2022 yılında Heriot-Watt Üniversitesi’nden. Uisdean Nicholson bu krateri ilk kez keşfetti. Ancak bu oluşumun gerçekten bir asteroit çarpması nedeniyle meydana gelip gelmediği konusunda belirsizlik vardı.

Artık Dr. Nicholson ve ekibi, Nadir Krateri olarak adlandırılan bu 9 kilometre genişliğindeki çöküntünün deniz tabanına çarpan bir asteroit tarafından oluştuğundan emin.

Bilim insanları bu olayın kesin zamanını belirleyemiyor ya da Meksika’da 180 kilometre genişliğindeki Chicxulub kraterini oluşturan ve dinozorların sonunu getiren dev asteroitten önce mi yoksa sonra mı meydana geldiğini söyleyemiyor.

Ancak dinozorların ortadan kaybolduğu Kretase döneminin sonlarında Nadir asteroitinin de Dünya’ya çarptığını düşünüyorlar. Atmosfere girdiğinde büyük bir ateş topu oluşturduğu tahmin ediliyor.

Nicholson, “Glasgow’a bir asteroitin çarptığını ve yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Edinburgh’ta olduğunuzu düşünün. Ateş topu gökyüzündeki Güneş’ten 24 kat daha büyük olacak ve Edinburgh’daki ağaçları ve bitkileri ateşe vermeye yeterli olacaktır” diyor. olayı anlatıyor. olayın büyüklüğü.

Saatte 72.000 kilometreye ulaştığı tahmin ediliyor.

Kraterin fotoğrafı bulunmazken Avustralya’daki Gosses Bluff kraterine benzediği iddia ediliyor.

Çarpmayı, 7 büyüklüğündeki depremi andıran güçlü bir hava patlaması ve sismik sarsıntılar takip etmiş olabilir.

Büyük miktarda suyun deniz tabanından yükselerek yere düştüğü ve yerde benzersiz izler bıraktığı düşünülüyor.

Bu büyüklükteki asteroitlerin Dünya’ya kısa sürede çarpması nadirdir. Ancak bilim insanları iki büyük asteroidin neden Dünya’ya birbirine bu kadar yakın çarptığını hala bilmiyorlar.

Nadir kraterini oluşturan asteroitin yaklaşık 450-500 metre genişliğinde olduğu ve saatte yaklaşık 72.000 kilometre hızla Dünya’ya çarptığı tahmin ediliyor. İnsanlık tarihinde bu büyüklükte bir olay yaşanmamıştı.

Dr. Nadir kraterini daha iyi anlamak için Nicholson ve ekibi, TGS adlı bir jeofizik şirketinden alınan yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu verileri analiz etti.

Kraterlerin çoğu zamanla aşınmasına rağmen, bu kraterin iyi korunmuş olması bilim adamlarının kaya katmanlarını daha derinlemesine incelemesine olanak tanıdı. Nicholson, “İlk kez bu büyüklükte bir kraterin içine bu kadar detaylı bakabiliyoruz, gerçekten heyecan verici” dedi.

Araştırma sonuçları Nature Communications Earth & Environment dergisinde yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber