Çarşamba, Ekim 30

İTÜ Telekom fuarında “Akıllı Şehirler” ve “5G”

Güney Kore’nin Busan kenti, yeni dijital teknolojileri tartışmak üzere hükümetleri, teknoloji şirketlerini ve işletmeleri bir araya getiren yıllık ITU Telecom World Expo’ya ev sahipliği yapıyor.

REKLAM

Güney Kore’nin Busan kenti, yeni dijital teknolojileri tartışmak üzere hükümetleri, teknoloji şirketlerini ve işletmeleri bir araya getiren yıllık ITU Telecom World Expo’ya ev sahipliği yaptı.

Fuarda “akıllı şehir” teknolojileri olarak bilinen yenilikler ortaya çıktı.

Euronews adına Busan’da düzenlenen ITU Telecom Word etkinliğine katılan Jeremy Wilks, akıllı şehir teknolojilerindeki yeniliklerden bahsetti,
“Akıllı şehir ne anlama geliyor? Örneğin Busan’da trafiği izleyen ve sürücülere bir kaza olduğunda bilgi veren bir sistem var. Ofislerdeki emisyonları takip eden ve atmosfere salınan sera gazı miktarını raporlayan bir sistem daha var. “Burada hastaları gerçek zamanlı olarak izleyen ve bilgileri doktorlara gönderen bir sağlık sistemi var” dedi.

Lotte Data Communication ve Aidan Lew,
Bu teknolojileri neden getirdikleri sorulduğunda ise şu cevabı verdi: “Önemli olan insanların kendilerini nasıl rahat ve güvende hissetmelerini sağlarız?” Çünkü Korelilerin zaten IoT (İnternet) konusunda deneyimi var. “Ve daha fazla hizmet ve uygulama istiyorlar.”

Akıllı şehir kavramını anlayanlar yalnızca Güney Koreliler değil. Büyük bir İsviçre cep telefonu şirketi, trafik sıkışıklığını analiz etmek için cep telefonlarının nasıl kullanılacağını araştırıyor.

Swisscom’un Akıllı Şehir konseptinden sorumlu Raphael Rollier şöyle diyor: “Çok fazla mobil veriye sahibiz. Her gün, tüm hatlarda 20 milyar olay üretiyoruz. Yani cep telefonunuz bir antene her bağlandığında dijital bir iz bırakır. Biz de şehirlerle iletişime geçtik ve şöyle dedik: “Burada size trafiği gerçek zamanlı olarak gösterebiliyoruz. “Ve bu şekilde şehir trafiğini daha iyi planlayabilirsiniz” dedi.

Gerçekten akıllı şehirler yaratmak için ultra hızlı 5G mobil ağların devreye alınması gerekiyor.

ITU, 2020’den önce bu ağ için gerekli spektrumu tanımlamayı ve bağlantıdaki paradigma değişimini düzenlemeyi planlıyor.

ITU Telekomünikasyon Standart Bürosu direktörü Chaesub Lee, “5G, tüketiciler için hiper bağlantılı ortamlar sağlıyor” dedi. “Bu nedenle tüketicilerin günlük yaşamlarına uygun tüm bağlantılı cihazların 5G’ye bağlanabilme özelliğine sahip olması gerekiyor.”

Bu yılki ITU Telecom World toplantısının en önemli konusu güvenlikti. Şu anda 6 milyar olan bağlı cihaz sayısının 2025 yılında 200 milyara çıkması bekleniyor.

Güvenlik kaygılarına yanıt veren Rohde & Schwarz Siber Güvenlik başkanı Ammar Alkassar, güvenlik sorununun ek önlemlerle değil, üretim başlangıcında ele alınması gerektiğini vurguluyor:

“Siber güvenliği yönetme şeklimizi değiştirmemiz gerekiyor. Gelecekte yapmamız gereken şey daha proaktif sistemlere, sistem bazında tasarıma ve güvenlik tasarımına bakmaktır. “Önemli olan bu cihazlara ek kutular veya ek yazılımlar eklemek değil, bunları en baştan güvenli bir şekilde oluşturmaktır.”

Güvenlik sorularına yanıt aranırken, 5G hizmetlerinin tüketicilere sunulmasına yönelik çalışmalar da hızlanıyor. Güney Kore bir sonraki Kış Olimpiyatları’nda hiper bağlantılı bir gösteri sergilemeye hazırlanıyor.

KT Corporation ağ stratejisi uzmanı Dongjun Lee şunları söyledi: “5G ağını dünyada ilk kez Olimpiyat Oyunları seyircilerinin ve katılımcılarının kullanımına sunmaya çalışacağız. “Dünyada bunu ilk yapan biz olacağız”

ITU Telekom Dünyası katılımcılarının çoğu bu 5G Olimpiyat denemelerini sabırsızlıkla bekliyor çünkü 5G ile dünya bağlantı alanında büyük bir ilerleme kaydedecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber