Güneş’teki olağanüstü aktivite, ABD’nin Charlotte kentinde son 20 yılın en güçlüsü olarak kaydedilen G4 sınıfı jeomanyetik fırtınaya neden oldu. Bilim adamları, bu tür şiddetli güneş fırtınalarının nadir olduğunu ve genellikle güneş aktivitesinin maksimum olduğu dönemlerde meydana geldiğini belirtti.
PATLAMANIN FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI
NASA, uzaydaki ve Dünyadaki iletişimi potansiyel olarak bozabilecek güçlü güneş patlamaları konusunda uyardı. NASA, 10 Mayıs Cuma günü Güneş’te güçlü bir güneş patlamasının meydana geldiğini duyurdu. NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi ayrıca X3.9 olarak sınıflandırılan bir güneş patlamasının görüntüsünü de yakaladı.
“ŞİDDETLİ JEOMANYETİK FIRTINA”
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden (NOAA) yapılan açıklamada, 2005 yılından bu yana ilk kez Güneş’in yüzeyindeki patlamalar nedeniyle bu yoğunlukta bir “jeomanyetik fırtına”nın meydana gelebileceği bildirildi. NOAA ve ABD Uzay Hava Tahmin Merkezi yaptıkları açıklamada, güçlü jeomanyetik fırtınanın (G4) günün ilerleyen saatlerinde meydana geldiğini ve hafta sonu boyunca devam ettiğini belirtti. Açıklamaya yer verildi.
Açıklamada, etkilerinin kuzey yarımkürede ortaya çıkması beklenen jeomanyetik fırtınanın kesin anının henüz belli olmadığı belirtilirken, fırtınanın bugünden itibaren başlayabileceği ve “uydu iletişimini etkileyebileceği” belirtildi. ve güç sistemleri.”
DÜNYANIN BÜYÜKLÜĞÜNÜN 16 KATIDIR
Fırtınadan kaynaklanan kutup ışıklarının ABD’nin Alabama ve Kuzey Kaliforniya eyaletlerinde gözlenebildiğini söyleyen bilim insanları, 2005 yılında Güneş’in yüzeyinde meydana gelen şiddetli jeomanyetik fırtınayı hatırlatarak bunların nadir olduğunun altını çizdi.
Güneş’te meydana gelen patlamaların neden olduğu jeomanyetik fırtınanın kaynağının, “Bölge 3664” olarak adlandırılan ve Dünya’dan 16 kat daha büyük bir alanı kaplayan “büyük ve karmaşık güneş lekesi kümesi” olduğu belirlendi.
YENİ ZELANDA’DAN GÖRÜLEN KUZEY IŞIKLARI
Öte yandan Yeni Zelanda’da güneş patlamasının ardından Kuzey Işıklarının görüldüğü de iddia edildi. Birçok sosyal medya kullanıcısı bölgeye ait fotoğraflar paylaştı.
SAATLERCE SÜREN KESİNTİLER YAŞANABİLİR
NOAA açıklamasında, Dünya’ya yaklaşan fırtınanın olası etkilerine dikkat çekilerek, yörüngedeki uydularda “yaygın voltaj kontrol sorunlarının ortaya çıkabileceği” ve “sürtünme, takip ve yönelim sorunlarının” oluşabileceği kaydedildi.
Söz konusu fırtına nedeniyle uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcı frekanslarında kesintiler yaşanabileceği, saatlerce sürebilecek kesintiler veya benzeri bazı cihazların hiç çalışmayabileceği kaydedildi.
GÜNEŞ YANIKLARI BEŞ KATEGORİYE AYRILMIŞTIR
Güneş’te 2017’den bu yana yaşanan en büyük patlama, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı’na (NASA) bağlı Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 15 Aralık 2023’te görüntülendi ve patlamanın Dünya’daki radyo sinyallerini geçici olarak devre dışı bıraktığı duyuruldu. NASA’ya göre Güneş yüzeyindeki patlamalar, radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyallerinin yanı sıra uzay araçları ve astronotlar için de risk oluşturan güçlü enerji dalgaları yaratıyor.
Güneş patlamaları, Güneş’in üzerinde aniden salınan büyük enerji patlamalarıdır. Güçlerine ve patlama etkilerine göre A, B, C, M ve X olmak üzere 5 kategoriye ayrılırlar. M ve X sınıfı patlamalar en tehlikeli olanlardır.
Dünyadaki radyo iletişimleri ve elektrik şebekeleri üzerinde olumsuz etkilere neden olan güneş patlamalarının 11 yıllık bir döngüsü var.