Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, özel sporcuların 2023 yılı başarılarını ve 2024 yılına hazırlıklarını değerlendirdi.
Aydın, özel sporcuların başarılarının her geçen yıl arttığını söyledi.
“2023 yılında Ebru Acer ile masa tenisinde Cumhuriyet tarihinin ilk Paralimpik oyunları kotasını kazandık. Tüm illerde özel sporcuların il birincilikleriyle spor şöleni düzenlendi. Tüm özel çocuklar evlerinden spor sahalarına gitti. “
Aydın, 2023’ün bizim için tam bir yıl olacağını söyledi.
“Down Sendromlu Futsal Milli Takımımız ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu. Arkadaşlarımla birlikte her yıl farklı bir rekora imza attık. 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı vesilesiyle başka rekorlarla devam ettik. Tek hedefimiz; Tüm engelli çocuklara dokunun ve onları spor sahalarına ulaştırın.”
Aydın, özel çocuklarıyla annelerini gururlandırdıklarını söyledi.
“Annesi ve babası toplumdan umudunu kesip ‘bu çocuğa bir şey olmaz’ diyen çocuğu evden alıp spor yaptırıp Türk, Avrupalı ve Türk yapmak çok önemliydi. Dünya şampiyonu. “
Aydın, özel çocukların sporcu olmaları ve sosyalleşmeleri için çalıştıklarını anlattı.
“İçlerinde otizmli, zihinsel engelli, Down sendromlu çocuklar da var. Sosyalleşmenin yanı sıra performanslı sporcular yetiştirmemiz gerekiyordu. 2012 yılında yurt dışına gittiğimde Türkiye’den katıldığım ilk şampiyonada 11 ülke vardı ve biz de 11’inci olduk”, bizim için çok zordu. Milli takımımız yoktu, sonuçları da yoktu. Arkadaşlarımla birlikte harika bir plan yaptık ve bu planlama, 2023 yılında İtalya’da katıldığımız Down Sendromlu Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’yi büyük bir başarıya götürdü. Down Sendromlu Milli Futsal Takımımız, ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu. İtalya’da atletizm, masa tenisi ve yüzmede rekorlar kırdık. “Onu yendik. Özel sporcularımızla dünyaya rol model olduk.”
“Milli futsal takımımız Avrupa’nın en iyisi”
Aydın, 2012 öncesinde otizmli, Down sendromlu ve ruhsal hastalığı olan çocukların bir arada yarıştığını söyledi.
“Şu anda otizm, mental sendrom ve down sendromlu milli takımlarımız ayrı ayrı yarışıyor ve bu takımların A, B ve C milli takımları hazır. Down sendromlu kişilerden seçtiğimiz milli takımlarla İtalya’daki bu çocuklar gösteriş yaptı.” Fırsat verildiğinde neler başarılabilir Özel çocuklar için grup sporları yapmak daha zordur, “bireysel sporlar daha kolaydır. Futsal takımımız bir yıldır kamplarda. Değerli antrenörlerime teşekkür ediyorum ve onların çabaları sayesinde milli futsal takımımız artık Avrupa’nın en iyisi.”
Aydın, yabancı antrenörlerin de Türkiye’deki özel sporcuların başarılarını aradığını söyledi.
“Kadın atletizminde dünya şampiyonuyuz, masa tenisinde de Ebru Acer’la dünya birincisiyiz. Bugün bile otizmli, zihinsel engelli, Down sendromlu çocukları dünya çapında birlikte yarıştırıyorlar. Ben de Avrupa Birliği üyesiyim. VİRTÜS yönetim kurulu, otizmli, zihinsel engelli ve Down sendromlu çocukları ayırmamız gerektiğini söylediğimde itiraz ettiler ama bu yıl da VİRTÜS bir ayrım yaptı, kayakçılarımız ilk kez dünya şampiyonasında ayrı ayrı yarışacak. Otizmli, zihinsel sendromlu ve Down sendromlu. Özel sporcular açısından Türkiye şu anda dünyadan 10 adım önde.”
“Herkesi Trisome Oyunları için Antalya’ya davet ediyorum”
Aydın, 2028 Paralimpik Oyunları’na Down sendromlu çocukların da dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
“Paralimpik Oyunları’nda özel sporculardan sadece akıl kardeşlerim yarışabiliyor. Umarım dünya 2028 Paralimpik Oyunları’na Down sendromlu insanları da dahil ederek adaletsizliğin önüne geçer.”
Aydın ayrıca özel sporcuların sesini herkese ulaştırdığı için kendisine teşekkür etti.
“İlki İtalya’da, ikincisi ise gururla söylüyorum, Trisome Games 2024 yani Down Sendromlular Olimpiyatları Türkiye’de yapılacak. 30 ülke var ve 40 ülkeye çıkacağını düşünüyorum. 19-26 Mart tarihleri arasında bine yakın Down sendromlu sporcu düzenlenecek.” “Onları Antalya’da ağırlayacağız ve Türk misafirperverliğini göstereceğiz. İnşallah milli sporcularımız Antalya’da yeniden tarih yazacak. Herkesi Trisome Oyunları için Antalya’ya davet ediyorum.”
Aydın, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na ilişkin kota sürecine de değindi.
“Özel sporcuların Paralimpik Oyunlarına katılması diğer engelli gruplarına göre daha zordur. Özel bir sporcunun Paralimpik Oyunlarına katılabilmesi için dünyadaki 10 sporcu arasında yer alması gerekir. Hiçbir zaman kontenjan alamadık. Cumhuriyet tarihi boyunca tenis masasında. 2012 yılında ilk kez özel sporcular milli kontenjanla katıldı. 2016′ Mihriban Korkmaz ile 2020 yılında kotamıza ulaştık ve rekor kırdık. Tokyo 2020’ye üç kişiyle katıldık. Sporculara Fatma Damla Altın ve Esra Bayrak’ın da eklenmesiyle bu nereden geldiğimizi gösteriyor.Bu sezon, Paralimpik Oyunları’na bir buçuk yıl kala, Ebru Acer ile “İlk kotamızı aldık.”
“2024’te Paris’e 5-6 sporculuk kontenjan alacağız”
Aydın, devletin her türlü desteği sağladığını da söyledi.
“Bütün ekip işimizi aşkla, gönüllü ve canı gönülden yapıyor. Çok şükür 11 yıldır büyük ödüllerle halkın karşısına çıktık. İnşallah 2024 Paralimpik Oyunları’nda da Ebru Acer’la bir ilke imza atacağız ve alacağız.” Altın madalya Onun yanında atletizmden Esra Bayrak ve Fatma Damla Altın’ı da ekledik, sporcularımız da var, Paralimpik Oyunları’na 5-6 sporcuyla kontenjan almayı umuyoruz.
Engellilerin evlerinden çıkıp okullarda, sahalarda rekabet etmesini devletin ve engelli ailelerinin kucaklaşması olarak görüyorum ve bunun en büyük mimarı da Sayın Cumhurbaşkanımızdır. “Artık üniversitenin kapıları özel çocuklarımıza açıldı. Fahri emekli maaşı alan mezunlarımız var, spor konusunda uzman çocuklarımız var.”
Aydın, yerleştikleri dönemde kulüp sayısının 30 iken şu anda 730’a ulaştığını ifade etti.
“81 ilde temsilciliğimiz var. Ekibimize, sponsorlarımıza ve tüm bakanlıklarımıza teşekkür ediyorum. Özel sporcuları Türk milletinin gururu haline getirmeye devam edeceğiz. Ailelere sesleniyorum: ‘Bu çocukları unutmayın’ Allah’ın sizin için emanetidir.” “Çocuklarınızdan asla utanmayın, onları daima eğitime ve spora yönlendirin.”