Sonuç olarak, çevrimiçi oyun yayıncılık şirketlerinden, kullanıcıların oyun içi satın alımlarını, günlük girişlerini ve oyunda geçirdikleri süreyi yaş sınırlaması olmaksızın sınırlandırarak “irrasyonel harcama davranışlarını” kontrol etmeleri istendi.
Öte yandan “ulusal güvenliği tehlikeye sokan”, “ulusal itibar ve çıkarlara zarar veren” oyun içeriklerinin de yasaklanacağı belirtildi.
DUYURUDAN SONRA TENTENT VE NETEASE HİSSELERİNİN DEĞER KAYBI
Taslak kuralların açıklanmasının ardından Hong Kong Borsası’nda işlem gören Çin’in en büyük çevrimiçi oyun yayıncılarından Tencent’in hisseleri haftanın son seansında yüzde 12,4, NetEase’in hisseleri ise yüzde 24,6 oranında değer kaybetti. %.
Çin Görsel-İşitsel ve Dijital Yayıncılık Birliği tarafından bu ayın başlarında açıklanan verilere göre, Çin’deki çevrimiçi oyun satışlarından elde edilen gelir geçen yıla göre yüzde 14 artarak 2023’te 303 milyar yuan’a (42,8 milyar dolar) ulaştı.
668 milyon çevrimiçi kullanıcıyla dünyanın en büyük çevrimiçi oyun pazarı olan ülkede oyun harcamalarına getirilen kısıtlamanın yayıncıların ve geliştirme şirketlerinin gelirlerini azaltması bekleniyor.
Çin’de 2021’de kabul edilen düzenlemeyle 18 yaşın altındakilerin çevrimiçi oyun oynama süresi cuma, hafta sonu ve tatil günlerinde günde 1 saat ile sınırlandırıldı.
Öte yandan Çin Siber Uzay İdaresi (CAC), bu yıl 18 yaşın altındaki çocukların mobil İnternet uygulamalarına erişimini kısıtlayan yönergeleri açıkladı. (AA)