Ortalama boyu 50 veya 150 cm olan kuşkonmaz, yeşil ve sarı çiçekler açar. Dik gövdeli, yaygın dallı ve düzgün burunlu bir bitkidir. Şubeleri ve şubeleri var. Erkek ve kadın olarak sınıflandırılırlar. Meyveleri kırmızı ve siyah renkte olanlarla 6 adet olanlarına erkek kuşkonmaz denir. İlkbaharda ekilir. Bakımlı bir kuşkonmaz tarlası 20 yıla kadar ürün üretebilir. Kuşkonmaz da pek çok faydası olan ve lezzetiyle sevilen bitkiler arasındadır.
Kuşkonmazın faydaları nelerdir?
Antik Romalılar ve Yunanlılardan beri sevilen ve değer verilen bir besin kaynağı olan kuşkonmazın yeşil, mor ve beyaz renkleri üretilebilmektedir. A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra şeker, yağlar ve proteinler gibi değerli mineralleri de içerir. Hem yemek hem de dekorasyon olarak kullanılabilir. Kuşkonmazın faydalarının şunlar olduğuna inanılmaktadır:
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Kalp sağlığını destekler.
- Damarları güçlendirir.
- Serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.
- Kalorisi az olduğundan kilo vermek isteyenler için faydalıdır.
- Hamileler için şifa kaynağı olarak da bilinir.
- Bağırsakları etkinleştirin.
- İdrar söktürücü etkisi vardır.
- K vitamini içerir.
- Kemikleri güçlendirir.
Kuşkonmaz ne için kullanılır?
İçerdiği vitamin ve mineraller doğrultusunda vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruyan ve destekleyen kuşkonmazın faydaları şu şekildedir:
- A vitamini kemik gelişimi, görme ve üreme sağlığı için faydalıdır.
- C vitamini sayesinde güçlü bir antioksidandır. Cilde ve kemiklere iyi gelir.
- K vitamini içerdiğinden kanın pıhtılaşmasını önler ve kemik sağlığını korur.
- Potasyum içerir ve bu nedenle sinir sistemini düzenler. Kasların daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
Kuşkonmaz cinsel faydalarıyla da bilinen bir besindir. Geçmişte güçlü bir afrodizyak olarak kabul edilirdi. Cinsel isteği artırma, uyarılmayı destekleme gibi işlevleri bulunan kuşkonmaz yemenin faydaları hamileler için de geçerlidir.
Kuşkonmazın hamilelikte faydaları bu dönemde folik asit ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Güçlü bir folik asit kaynağı olan kuşkonmaz hamilelere tavsiye edilir. Son derece faydalı olan ve hiç yağ içermeyen kuşkonmaz, özetle şu değerleri içeriyor:
- 27 kalori
- 12 gram protein
- 2 gram hayat
- 270 miligram potasyum
- 5 gram karbonhidrat
- 5 mg C vitamini
- 7 mg folat
- 7 mcg K vitamini
Kuşkonmaz nasıl tüketilmeli?
Farklı pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanıp tüketilebilen kuşkonmaz çiğ olarak da yenilebilir. Kuşkonmaz çoğunlukla haşlanmış olarak yenilip servis edilse de mangalda, ızgarada veya buharda da pişirilebilir. Yağda kızartılabilenler de var ancak haşlama veya ızgara gibi seçenekler daha sağlıklı pişirme yöntemleri olarak değerlendiriliyor.
Kuşkonmaz haşlanarak yenilecekse tencereye yerleştirirken dik konumda olmasına dikkat edilmelidir. Bu zorunluluğun nedeni kuşkonmazın sağ tarafı ile uç kısımlarının pişme sürelerinin aynı olmamasıdır.
Kuşkonmazın zararları nelerdir?
Kuşkonmaz insan sağlığına pek çok faydası olan bir gıda olmasına rağmen vücutta lityum birikmesine de neden olabiliyor. Aşırı ve bilinçsizce tüketmek doğru değildir ve uzmanlar tarafından da önerilmemektedir. Aksi takdirde çok ciddi sağlık sorunlarına ve yan etkilere neden olabilir.
Kronik hastalıkları olan kişilerde ve özellikle antikoagülan kullanan kişilerde kuşkonmaz hasarı daha sık görülür. Gut hastalarının hiç tüketmemesi tavsiye edilir. Olası yan etkiler şunlardır:
- alerjik reaksiyonlar
- böbrek sorunları
- Emziren annelerin süt üretimini artırmasına yardımcı olsa da hamilelere önerilmez.
Önemli Not: Bu içerik tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. İçerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunu teşhis etmek veya tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa doktorunuza danışın.