Cumartesi, Kasım 30

Kinoanın faydaları nelerdir? Kinoa ne için kullanılır?

Farklı renk ve çeşitlerde yetişebilen kinoanın beyaz, kırmızı ve siyah tohumları en çok tüketilmektedir. Beyaz kinoanın en önemli özelliği çok kısa sürede pişebilmesidir. Lezzet açısından kırmızı kinoa oldukça fazla tercih edilmekte ve tüketilmektedir. Siyah kinoaya çıtır da denir ve çok yaygındır. Bunların dışında kinoanın sarı, turuncu, gri ve sarı renkleri de mevcuttur. Besin değerleri oldukça yüksek olan pişmiş kinoanın yaklaşık 100 gramı aşağıdaki mineral ve vitaminleri içerir:

  • 120 kalori
  • 4 gram protein
  • 2 gram yağ
  • 2 gram hayat
  • 17 mg kalsiyum
  • 64 mg magnezyum

Kinoanın faydaları nelerdir?

Özellikle vegan beslenmeyi tercih edenlerin kullandığı kinoanın faydaları çok ve çeşitlidir. Çölyak hastalarının ve glütensiz diyet uygulayanların favori besinleri arasında yer alan kinoanın tüketiminin sağladığı faydaların şöyle olduğu düşünülmektedir:

  • Sindirim sistemini destekler.
  • Diyabet riskini azaltır.
  • Anemiyi önler.
  • Doymamış yağ asitleri içerdiğinden kalp sağlığını destekler.
  • Cilt sağlığına faydalıdır.
  • İnsan vücudu için gerekli olan çeşitli mineralleri içerir.
  • Damar genişletici etkisi olan demir ve magnezyum içerir.
  • Kan şekerini artırır.

Kinoa ne için kullanılır?

Kinoanın faydalı ve iyi olduğu pek çok durum vardır. Bunlardan biri insan vücudunun günlük lif ihtiyacını karşılamasıdır. Bu özelliği ile zayıflamak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Çünkü kinoa uzun süre tokluk hissi verir ve aşırı yemenin önüne geçer. Pek çok rahatsızlığa iyi gelen kinoa şu durumlarda etkili olabiliyor:

  • Kabızlık
  • Şişme
  • Kilolu
  • Diyabet
  • Kalp İşlevi
  • Sindirim problemleri
  • kemik problemleri
  • cilt problemleri
  • kan hastalıkları
  • kas krampları
  • baş ağrısı

Kinoa yağ yakar mı?

Sağlıklı beslenmeyi tercih edenlerin, diyet yapanların, çölyak hastalarının ve glutensiz beslenme uygulaması gereken kişilerin en sevdiği besinlerden biri olan kinoa, aynı zamanda yağ yakımını da destekliyor ve hızlandırıyor. Birçok deneyimli diyetisyen tarafından da tavsiye edilmektedir ancak yine de Düzenli olarak kullanılmamalı veya doktora danışılmadan aşırı tüketilmemelidir.

Birçok diyet listesinde kendine yer bulan kinoa, aynı zamanda çeşitli tatlılara, salatalara, içeceklere ve yiyeceklere eklenerek de tüketilebilir. Uzun süre tok tutması ve az miktarda, sadece vücudun ihtiyaç duyduğu kadar kalori içermesi nedeniyle birçok insanın en sevdiği besindir.

Ne kadar kinoa tüketmelisiniz?

Genel olarak kinoa, doktor tarafından kişiye başka bir kullanım şekli ve miktarı önerilmediği veya tavsiye edilmediği sürece haftalık olarak düzenli olarak tüketilebilir. Smoothie’lere, salatalara veya düşük kalorili lezzetler hazırlarken eklenebilir.

Haftada en fazla 2 ya da 3 kez tüketmenin yeterli olduğu söylenen kinoa, günde en fazla 2 porsiyon tüketilebiliyor. Yemeklerin üzerine veya yemeklerin üzerine serpilerek 3 yemek kaşığı kadar kullanılabilir. 3 yemek kaşığı kinoa yaklaşık 75 kalori sağlar.

Kinoanın zararları nelerdir?

Her ne kadar çok faydalı bir besin olarak görülse de kinoa aslında antikoagülan özelliğe sahip bir tohum türüdür. Fazla tüketilmesi halinde çeşitli yan etkiler ve zararlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle kilo vermek için veya farklı bir faydalı fonksiyonundan faydalanmak için düzenli olarak kullanmak istiyorsanız öncelikle bir tıp uzmanına başvurmalısınız.

Kinoanın asıl zararı çeşitli kanamaların meydana gelmesidir. Özellikle kan hastalığı olan kişilerin ve bu hastalık için ilaç kullananların kullanmaması tavsiye edilir. Saponin içerdiğinden dolayı kinoa, fitik asitin etkisiyle çeşitli mineral ve vitaminlerin emilimini zorlaştırabilir.

Önemli Not: Bu içerik tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. İçerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunu teşhis etmek veya tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa doktorunuza danışın.

Gizemli kabile görüldü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: